20 Mart 2014 Perşembe

Lantern Festival

Kuzey Tayland’ ın "Chiang Mai" şehrinde, bu Gökyüzü fenerleri, "Khoom Loy" adıyla tanınmaktadır. Geleneksel kuzey Tayland’ın "Lenna" halkı, bütün yıl bu Gökyüzü fenerlerini, Kutsal kutlamalarda ve diğer özel kutlamalarda kullanmaktadırlar. "Loi Kratong" veya "Yipeng" Gökyüzü fener festivali adıyla adlandırılan, bir özel festivallerinden birinde ise; çiftler ve sevgililer nehir kenarında, "Kratong" adıyla bilinen beraber elde hazırlanmış çiçekleri suda yerleştirmek için toplanıp ve bu "Khoom Loy" leri Gökyüzüne beraber salıverirler. Bu da genelde budist takvimine göre, dolunayın on ikinci ay tutulmasında yapılmaktadır, genelde Kasım ayında oluyor.

Çoğu Tayland'lıların ve özellikle Budistlerin, bu gelenekseli "Kratong" ve "Khoom loy’u" bol şans getirdiğini ve sembolik olarak, tüm problemlerini ve endişelerini giderdiğine inanmaktadırlar. Geleneklerin biri de, bu Gökyüzü fenerlerini tapınaklarda rahipler tarafından sunulmasıdır. Bunun amacı da inananlar tarafından, bu fenerlerin karşılığında aydınlık alınmasına ve fenerin ateşinin sembolik olarak bilgelik kazandırdığına inanmaktadırlar. Gökyüzü fenerinin ışığıysa onlara doğru yolu göstermesidir.

Gökyüzü fenerinin hikayesi aslında yüzlerce yıl geriye gitmektedir. İlk olarak ordular tarafından birbirlerine sinyal göndermekte kullanıldı, daha sonra da halk tarafından, Gökyüzüne dileklerini iletmek için kullanılmaya başlanmıştır.