20 Mart 2014 Perşembe

Venedik Karnavalı


Maskeleriyle ünlü Venedik Karnavalı, Venedik'in dünyaca bilinen en eski ve en popüler etkinliği. Venedik karnavalı ilk kez 1268 yılında kutlanmaya başlamış. Her yıl Ocak ve Şubat aylarında düzenlenen Karnaval süresince takılan ve yüzlerin tamamını ya da büyük bir kısmını örten maskeler, ihtişamın boyutunu daha da arttırır. Venedik Karnavalı süresince tek kural, et içeren yemekler yememek. Bu yüzden karnavalın rüya gibi yemekleri arasında deniz ürünleri ön plana çıkar ve karnaval deniz kıyısındaki birçok şehirde ve adada, sokak lokantalarında yenen eşsiz yemeklerle hatırlanır.Karnaval her yıl farklı bir tema üzerine şekillenir. Karnaval sürecinde tarihi mekânlar ve balolar bu temaya göre düzenlenir. Karnavala katılanlar da belirlenen temaya göre kostüm seçimlerini yapar. Venedik Karnavalı bugünde geçmişte olduğu gibi, eski adı Volo dell Angelo (Meleğin Uçuşu) olan ve şimdilerde Volo della Colombina (Güvercin Uçuşu) olarak bilinen seremoniyle başlar. Melek Uçuşu vücudu kalın bir iple bağlanmış bir kişinin San Marco Bazilikası'ndan Doge Sarayı'na kadar yaptığı akrobatik dansa verilen isim.

Martedi Grasso adı verilen Karnavalın son günü, San Marco Meydanı'nda karnavalın sembolü olan kukla yakılır ve bunun şehri kötülüklerden koruyacağına inanılır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder